Prof. Bardócz Zsuzsa: Élelmünk az életünk (2/4)
- szilajcsiko
- 2024. okt. 4.
- 4 perc olvasás
Prof. Bardócz Zsuzsa az MTA biológiai tudományok doktora, alternatív Nobel-díjas gén- és élelmiszer-kutató. – A Magyarok XI. Világkongresszusán, 2024. VIII. 15-én tartott előadás alapján írt összegző tanulmány
A kép forrása: itt.
Kínában a kormány bejelentette, hogy 2030-ra 100 millió gazdát költöztetnek városokba, mert a gazdák helyett jönnek – és már itt vannak – az automatizált üvegház farmok. Európában és hazánkban a függőleges farmok kialakításánál tartunk. Ezeknek a létesítményeknek a szükségességét azzal magyarázzák, hogy a klímaváltozás és a csapadék hiánya lehetetlenné teszi a szabadban a növénytermesztést.
A vertikális farmok bevezetését rengeteg kutatás előzte meg. Ki kellett dolgozni minden egyes növényre a termesztésükhöz szükséges optimális hőmérsékletet, fényerőt és hullám-hosszat, valamint az optimális tápoldatot. Optimális növénysűrűséget és térkihasználást alkalmazva, minimális idő alatt, minimális vízfogyasztással a teljesen automatizált, gépesített és megújuló energiát használó rendszereket telepítve magas épületekben állítják elő a kertészeti termékeket.
Az itt nőtt növényeket peszticid-mentesnek kiáltják ki, és sokszor biotermékként árusítják. Ezek a termékek már nálunk is megjelentek a szupermarketek polcain. Az egyetlen dolog, amiről sohasem esik szó, és amit nem vizsgálnak, az a lényeges tény, hogy mennyi ezeknek a termékeknek a tápértéke és milyen a tápanyag tartalma.
Kétlem, hogy konkurenciát jelenthetnének a földben/talajon termesztett, vegyszermentes öko-termékeknek, amelyeket én választok és ezeket szeretném a szeretteimmel fogyasztani.
Az állattartás jövőjét is meg akarják változtatni. A Világgazdasági Fórum szerint a legelő állatot mint fehérjeforrást elsősorban a rovarfehérjékkel kell a jövőben kiváltani, de vannak még más, alternatív fehérjeforrások is. Ezt a szerepet az állati fehérjementes, úgynevezett vegatermékek is betölthetik, kiváltva a legelőn tartott állatok hús- és a tejtermékeit. Vagy egy másik alternativa a műhús, vagy „sejt tenyésztett” hús.
A „vega-hús”, vagy vega-burger olyan hús-analóg, amely növényi eredetű fehérjéből készül. Ezek alapanyaga gyakran a szója, borsó, lencse, búza,vagy egyéb növényi fehérje, amelyekhez különféle élelmiszer-összetevőket kevernek, mint az adalékok, a kötőanyagok, az íz- és aromaanyagok, melyek mibenléte és mennyisége “ipari titok”. A növényi húspótlókhoz metilcellulózt is adnak. (A Wikipedia szerint a metilcellulóz „cellulózból előállított fehérszínű, hidrofil por. Hideg vízben jól oldódik és viszkózus, gélszerű anyagot képez, meleg vízben oldhatatlan. Élelmiszerekben, kozmetikumokban és gyógyszerekben használják, elsősorban térfogatnövelő és emulgeáló hatása miatt. Közvetlenül nem emészthető”).
Úgy tűnik, hogy ez az ipar által szükségesnek vélt összetevő csak a mennyiséget növeli, de tápértéke nincs. Az állat-mentes termékeket úgy reklámozzák, hogy ezek rendkívül környezetberátok. Az előállításukhoz egyedüli input a levegő, a víz és a megújuló energia. Úgy látszik, hogy a vetőmagról, a táptalajról (tápoldatról?) megfeledkeztek, nem is beszélve az egyéb összetevők előállításához szükséges anyag- és energia igényéről.
Az EU-ban engedélyezés alatt álló vegatermék az Impossible meat/burger. Ennek fő alapanyaga a transzgenikus úton előállított leghemoglobin nevű fehérje. A kutatók a szójanövény gyökerében lévő egyik, a „leghemoglobin”nevű fehérje génjét szerkesztették át úgy, hogy ezzel a génnel az élesztő (gomba) sejteket lehessen GMO-vá alakítani. A leghemoglobin átalakított génjével (DNS-ével) GMO-vá alakított élesztősejtekkel nagyméretű fermentorokban termelik a transzgenikus leghemoglobin fehérjét. Az élesztősejtek a transzgén fehérjét kinyomják a tápfolyadékba. Ebből a folyadékból szűrik ki a kb. 60%-os tisztaságú transzgén fehérjét (a többi 40% maga a tápoldat, a GM-élesztősejtek, vagy azok törmeléke).
Ebből az alapanyagból készül a vega-hústermék, természetesen a színező, ragasztó, ízfokozó és egyéb adalékok segítségével. Ugyanis ezekkel az anyagokkal sikerül elérni, hogy a “vega-hús” hússzerű látványú és ízű legyen.
Sem a szója gyökerében lévő leghemoglobin génjével az élesztősejtekben előállított transzgén-fehérje, sem az azzal módosított GMO élesztősejt a természetben eddig nem fordultak elő. Sem a leghemoglobin fehérjét, sem annak transzgenikus változatát az emberek ezelőtt soha nem fogyasztották.
Mindmáig kérdés, hogy mi ennek és a többi hús-mentes, szintetikus vegaterméknek az egészségünkre és a környezetre gyakorolt hatása? Mi bennük a tápérték, mit tud ezekből a szervezet felhasználni?
Labba és munkatársai a “Nutrients” nevű folyóiratban “A svéd piacon található húspótlók tápanyag összetétele és a vas és a cink jósolt biológiai felvehetősége” cimmel jelentetettek meg egy tanulmányt. Ebben leírják, hogy
a forgalomban lévő, táplálónak mondott húspótlókból a vasat és a cinket az emberi szervezet nem tudja felvenni és a benne lévő fehérjéket csak részben képes feldolgozni.
Az Impossible Burger nem az egyedüli vega-hús, amit világszerte ezzel, vagy ehhez hasonló módszerekkel állítanak elő a vegán fogyasztók számára. Megjelentek az üzletek polcain az “állati termék mentes” tejtermékek, édességek és egyéb készítmények, a fagylalttól a csokiszeletekig. Ezeket „szin bio”, vagy “preciziós fermentációval” előállított élelmiszereknek nevezik.
Ezekhez is GMO-kal előállított fehérjéket használnak alapanyagul és mégis természetes, sőt, biotermékként reklámozzák őket. Ez a fogyasztók csalárd megtévesztése, magyarán durva hazugság.
A valóság az, hogy ezeknek a termékeknek az egészségügyi hatásait soha nem tesztelték és nincsenek GMO-ként jelölve. A szintetikus biológia és fermentációs technológia fedőnév a vegyszerekkel telített, GMO-val előállított, a GMO szervezeteket és az új genetikai anyagot is tartalmazó készítményeket takar.
Azt állítják, hogy ezekre a termékekre azért van szükség, mert az ökológiai termesztés és a hagyományos legeltetés nem gazdaságos, sőt, veszélyes.
A megtévesztést a köztudatba sulykolják: érvelésük szerint csak a „teljesen ellenőrzött", a nagyvállalatok laboratóriumában, az átlátható és felügyelt körülmények között előállított „mesterséges hús” képes kielégíteni az egyre nagyobb létszámú emberiséget, továbbá megelőzni a környezeti és klímakatasztrófákat.
Az “animal-free” hús- és tejtermékeket mint az új normalitást vezetik be a táplálkozásba, miközben papolnak a CO2 veszélyeiről, a metánterhelés csökkentésének a szükségességéről, a nagyüzemi gazdaságok nitrooxid és nitrogén kibocsájtásáról, a hagyományos állattartás embertelen körülményeiről és az etikai álproblémáiról.
Itt kell utalnom az új világrend életellenes hadjáratának a legsúlyosabb merényletére, amit a “klímazsarolással” a tudomány ellen elkövet. Éppen két honfitárs tudósunk, Miskolczi Ferenc és Szarka László voltak azok, akik a légkörfizikában már 2007-ben feltárták és a világ számára bizonyították, hogy a CO2 kibocsátásnak és mennyiségének semmi köze nincs a légkör hőmérséklet emelkedéséhez, mert a Föld üvegháztartása a CO2 kibocsátástól függetlenül állandó, emiatt pedig
a CO2-üvegháztartás és a globális felmelegedés ok-okozati szinten összekapcsolása tudománytalan.
Ezt ma a hiteles klímatudósok egyre kiterjedő világmozgalma és a klímazsarolás elleni fellépése is igazolja. Valójában a “klíma-diktatúra” mögött a háttérhatalom világuralmi törekvése munkál. Kissinger tanítását érvényesítik: “aki az élelemellátást uralja, az az emberek fölött uralkodik.” Ennek jegyében tűzték ki a világélelmezési oligopólium kiépítését, amelyhez hozzátartozik a több évezredes mezőgazdaságnak, azon belül az állattenyésztésnek a felszámolása, az ökológiai és regenerativ mezőgazdaság teljes megsemmisítése.
(innen folytatjuk)
Előző részek:
Comments